Rondje MTB Somogyacsa - Igal - 40km - start: 14.13 uur
25 september 2020 

Rondje MTB Somogyacsa - Igal - 40km - start: 14.13 uur

Het prachtige weer in Hongarije, nu ook nog laat september, liet het toe dat we weer een heerlijk rondje op de MTB konden doen. Ook gelijk even de nieuwe Relive app getest waarvan hier het resultaat. We zijn gestart vanaf ons eigen dorp, rechtsaf richting Gerèzdpuzsta. Dit is een heel klein gehuchtje dat nog hoort bij Somogyacsa. Tijdens de rit komen we een aantal dorpen tegen, als eerste de afslag naar Somogydöröcske, daarna door Szorosad. Hier is een een klein winkeltje die ook dienst doet als kroegje, althans je kunt er buiten even lekker zitten met een drankje. Het laatste dorp voor de provincie-overgang naar Tolna is Törökkoppány. Hier gaan we rechtsaf (langs de kerk) de bossen in. Het pad loopt lekker omhoog en gaan op een bepaald moment het asfalt af en een vrij dicht bos door. Na de berg weer zijn afgegaan komen we in Várong. Na dit plaatsje gaan we rechtsaf en komen we weer terug in de provincie Somogy. We passeren Somogyszil en na de 3e keer rechtsaf zien we het bord Igal staan. Igal is een klein stadje bekend om de geneeskrachtige thermaal-baden. Na Igal gaat het weer flink berg opwaarts, maar na de top gaan we dik over de 60 km/u omlaag. We rijden dan door Bonnyapuszta en gaan daarna weer rechts om uiteindelijk weer te komen vanwaar we zijn vertrokken. Een mooie tocht, bijna 40km en in 2 uurtjes te doen.

Hier rijden we ons eigen dorp uit om aan het eind van deze weg rechtsaf te slaan.

We komen dan snel bij het sateliet-dorpje Gerèzdpuszta en zien nog een klein vervallen kerkje staan.

We rijden de weg verder en zien de afslag Somogydöröcske. We gaan dit keer niet naar dit dorp toe, maar rijden rechtdoor.

In Szorosad aangekomen kunnen we even lekker uitrusten bij het plaatselijke supermarktje.

We zijn aangekomen in het laatste dorp van de provincie en slaan hier rechtsaf, langs de prachtige kerk, de heuvels in. Het gaat dan pittig omhoog.

Nadat we een eind op onverharde paden door de bossen zijn gereden, gaan we eerst weer een behoorlijk stuk omlaag (dat gaat natuurlijk lekker) en we komen zo in het dorpje Várong uit. We zijn inmiddels in de provincie Tolna.

Het eerste dorp in Somogy is Somogyszil. We fietsen er doorheen en gaan dan richting een klein stadje genaamd: Igal.

We zijn zojuist voor de derde keer rechtsaf gegaan en zien dan meteen dit bord staan.

Na Igal klimmen we weer omhoog en komen op het hoogste punt uit. Hierna gaat het snel en halen wel 62 km/uur. Niet geheel ongevaarlijk maar we komen veilig aan in een klein gehuchtje genaamd: Bonnyapuszta langs de weg richting het Balatonmeer.

Na bijna 40 km en 2 uur fietsen zien we het bord Somogyacsa weer staan en zijn zodoende weer thuis op de basis. Het was een schitterende tocht, die we zeker nog wel een aantal keer zullen doen.

De totale tocht zag er dit keer zo uit:

Tot slot nog een interactieve kaart waarmee je zowel de snelheid kan zien als het percentage stijging en daling.

Over de schrijver
Jean is fiets- en wandelgids in Hongarije en begeleidt alle fietsvakanties in Hongarije. Hij organiseert de tochten, zowel de lange- en korte dagtochten maar ook de trekking-tours, in de gehele provincie Somogy, waar Artventures is gevestigd. De meeste fietsvakanties worden door Jean gedaan en hij is aanspreekpunt voor alle gasten die jaarlijks naar Hongarije reizen om er een fantastische MTB of E-bike-vakantie te beleven.
Reactie plaatsen