Rondje Jaarbeurs: Liefhebbers worden reisaanbieders (Artventures)
02 augustus 2020 

Rondje Jaarbeurs: Liefhebbers worden reisaanbieders (Artventures)

De reiswereld toont zich begin van het jaar traditiegetrouw breed aan het Nederlandse publiek. De Vakantiebeurs in Utrecht is de grote bekende. Op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam staan vooral kleinere, minder bekende reisaanbieders. Een portret van drie specialisten uit het Groene Hart.

De Goudse kunstenares Annerie, met een atelier in Waddinxveen, verloor haar hart min of meer bij toeval aan Hongarije. ,,Vijftien, zestien jaar geleden ging ik met bevriende kunstenaars een keer schilderen in Somogyacsa, zo’n dertig kilometer ten zuiden van het bekende Balatonmeer. Dat was in een opgeknapte boerderij, met een zwembad in de tuin en uitzicht op de vallei. Het bleek voor ons uiteindelijk de perfecte plek, want mijn partner en ik hebben zeven kinderen: hij vier, ik drie.”

De liefde voor Somogyacsa leidde in eerste instantie tot incidentele workshops, maar met de tijd kregen de activiteiten een structureler karakter.

Pas drie jaar geleden werd alles echt serieus met de oprichting van reisorganisatie Artventures, waarin kunst en avontuur samen gaan. Want om vaker in Hongarije bij elkaar te kunnen zijn is haar partner, zich gaan toeleggen op de fiets- wandelsport.

Droomplek
Ideaal voor mensen die rust en ruimte zoeken

En die viel op het zonneplateau in de provincie Somogy met zijn neus in de boter. In dit ‘Toscane van Hongarije’ lopen niet alleen twee internationale wandelroutes, hun droomplek ligt ook nog eens in het groene hart van Koppányvölgy Natúrpark. In dit achtste natuurpark van het land, met 16.000 hectare zo groot als Texel, gaan ecologisch toerisme en de bescherming van historische plattelandswaarden hand in hand. Je kunt hier ook fantastisch fietsen en mountainbiken. We hebben inmiddels fietsen, vervoer en accommodatie voor 8 deelnemers voor een prachtige fiets- of MTB-vakantie.

En al die elementen in het zuidwesten van Hongarije hebben inmiddels al enkele honderden gasten van Artventures heel gelukkig gemaakt. Tijdens korte wandelingen in de omgeving, tijdens trektochten langs dromerige dorpjes of tijdens workshops, waar de vakantiegangers op alle mogelijke manieren creatief los konden gaan. ,,We maken mozaïeken, bewerken dakpannen, gaan schilderen of beeldhouwen”, stelt Annerie.
De reacties zijn volgens haar zo overweldigend dat aan uitbreiding van de jonge onderneming eigenlijk niet viel te ontkomen. ,,We hebben in het dorp inmiddels twee vakantievilla’s en een studio in de verhuur, voor twee tot maximaal vijftien personen. Somogyacsa is een zogeheten einddorp, waardoor er geen doorgaand verkeer is. Ideaal dus voor mensen die rust en ruimte zoeken, bijvoorbeeld met kinderen.”

En wie iets anders wil, hoeft maar even in de auto te gaan zitten voor het rumoer rond het Balatonmeer, de prikkels van provinciehoofdstad Kaposvár of een gezondheidsimpuls met thermaal water in het wellnesscentrum van Igal, op nauwelijks zeven kilometer afstand.

Over de schrijver
Jean is fiets- en wandelgids in Hongarije en begeleidt alle fietsvakanties in Hongarije. Hij organiseert de tochten, zowel de lange- en korte dagtochten maar ook de trekking-tours, in de gehele provincie Somogy, waar Artventures is gevestigd. De meeste fietsvakanties worden door Jean gedaan en hij is aanspreekpunt voor alle gasten die jaarlijks naar Hongarije reizen om er een fantastische MTB of E-bike-vakantie te beleven.
Reactie plaatsen