Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over fietsen in Hongarije. We hebben ze per onderwerp een beetje gerubriceerd zodat je snel je antwoorden kunt vinden. Staan jouw vragen er niet bij? Geen nood, we beantwoorden alle vragen graag en snel. Stuur een berichtje via het contactformulier, via de mail of chat met ons als we on-line zijn. De telefoon gebruiken is uiteraard ook een mogelijkheid.


Fietstochten op MTB's

Hoe lang zijn de MTB fietstochten?

De dagelijkse tochten met ervaren gids(en) zijn tussen de 40 en 70 km. Doorgaans is dit een behoorlijk dag mountainbiken waarbij we 's ochtends vertrekken en in de loop van de middag weer thuiskomen. Tussendoor genieten we van een zelf klaargemaakte lunch of we eten wat in een kroegje of "Étterem" onderweg.

Heb ik veel ervaring nodig voor de MTB-tochten?

Voor MTB fietstochten is enige ervaring op een MTB wel gewenst. De fietsen zijn comfortabel geveerd en voorzien van een krachtige naafmotor van minimaal 250 watt. Het is handig als je enigszins bekend bent met het rijden in heuvelachtig gebied over onverharde, soms smalle, bospaden. Bij afdalingen zijn snelheden tot zo’n 50km/u mogelijk. Het gebruik van een fietshelm is, mede daarom, verplicht. De helm hoef je niet aan te schaffen want deze wordt door ons verstrekt. Maar je mag uiteraard ook je eigen helm meenemen.

Hoeveel dagen omvat een MTB-vakantie?

Een MTB fietsvakantie omvat totaal 8 dagen, meestal van zondag tot zondag, met inbegrip van 2 reisdagen (De heen en de terugreis vliegen van NL naar Boedapest). Tijdens de week organiseren we 6 fietsdagen fietsdagen waarbij we ’s morgens bijtijds vertrekken en in de loop van de middag weer terug zullen zijn. Je bent uiteraard niet verplicht om elke dag mee te gaan, maar fietsen op e-MTB's door de bossen en langs meren en heuvels is wel supergaaf, dus je zult geen dag willen missen.

Kan ik mijn eigen MTB meenemen?

In principe kan dat, maar het wordt niet veel gedaan. Bij de meeste vliegmaatschappijen kun je je fiets, tegen betaling, meenemen, maar helaas geen electrische. De kosten van het gebruik van onze MTB’s worden dan verrekend. Het vervoer van/naar Budapest van je eigen fiets wordt door ons kosteloos verzorgd mits er niet meer dan 2 fietsen worden aangeboden. Vraag dus vooraf naar deze mogelijkheid.

Fietstochten op gewone e-bikes

Welke (gewone) e-bikes hebben jullie?

Wij hebben in Hongarije e-bikes van de merken Giant en Gazelle. Deze zijn voorzien van een 250 Watt naaf-motor op het voorwiel. Op een Giant fiets met dubbele accu kun je ongeveer 100km fietsen afhankelijk van de keuze van de trapondersteuning (eco-normaal-sportief). Een fiets met enkele accu gaat gemiddeld 70 km mee. Op alle e-bikes kun je fietsen zonder gebruik te maken van de motor.

Wat houdt een e-bike fietsvakantie in?

Je boekt een individuele fietsvakantie vanaf 2 personen in een periode die jullie het beste uitkomt. Check wel even de beschikbaarheid van de accommodatie. Wij hebben ca. 10 lange fietstochten beschikbaar waaruit je elke dag een andere route kunt kiezen. De routes variëren, naar eigen keuze, van ca. 30 tot 70 km en zijn door gevarieerd gebied en gaan door dorpjes, langs meren en soms door een bosgebied, maar meestal op verharde paden. Alle fietsen zijn voorzien van een Garmin GPS waarop de kaarten te zien zijn. Je kunt dus niet verdwalen, en anders kun je tijdens de dag altijd met ons bellen i.g.v. calamiteiten.

Reizen naar Hongarije

Hoe komen we in Hongarije?

Het gemakkelijkste is om met het vliegtuig te gaan. Wij kunnen de vliegticket geheel tegen kostprijs voor je regelen. Het vliegtuig heeft de voorkeur omdat dan alle deelnemers aan de week tegelijkertijd in Budapest aankomen.

Kan ik zelf m'n vliegticket regelen?

In principe is dat geen probleem. Zorg er dan voor dat je op één bepaalde tijd in Budapest bent zodat je mee kunt rijden met de andere gasten. Het gemakkelijkste is, dat wij de vliegticket boeken zodat alle gasten tegelijk aankomen.

Kan ik met de auto komen?

Uiteraard is dat mogelijk. Vanaf Utrecht is de afstand ca. 1400 km, dus 2 dagen rijden. Je rijdt voornamelijk snelweg en alleen de laatste 35km is binnendoor. Ook die wegen zijn tegenwoordig heel goed te rijden. Je kunt op ons eigen terrein parkeren.

Hoe lang duurt de reis naar Hongarije?

Met het vliegtuig nog geen 2 uur (v.a. Eindhoven, Amsterdam of Charleroi). Met de auto uiteraard wat langer, zeg 2 dagen (Nederland A12, Duitsland A3, Oostenrijk A8, Hongarije M1 en M7).

Heb ik een visum voor Hongarije nodig?

Nee, dat is niet nodig. Hongarije is lid van de EU en behoort tot de schengenlanden. Een normaal geldig reisdocument, als een paspoort of ID-kaart, is voldoende.

Accommodatie

Kan ik een kamer voor mezelf boeken?

Ja, dat kan. Geef dit aan op het boekingsformulier en we reserveren een kamer voor jezelf (meerprijs, zie website). Normaliter verblijf je samen met een andere gast in één kamer, wel V/V of M/M uiteraard.

In wat voor accommodatie verblijf ik?

Wij hebben meerdere grote vakantiehuizen beschikbaar, allen dicht bij elkaar. Elk huis bevat meerdere slaapkamers, badkamers (een aantal 'ensuite'), een woonkamer en een keuken. Er zijn grote terrassen, zwembad en volledig privacy.

Is er Wifi of TV aanwezig?

Ja hoor. We hebben Wifi over de gehele locatie (kostenloos) en in alle grote huizen is een breedbeeld-led TV aanwezig met alle Nederlandse en Vlaamse zenders. Bijbehorend nog een dvd-speler en een doos met vele films.

Hoe groot zijn de kamers?

Een gemiddelde slaapkamer is ca. 3 x 4 mtr. Hierin staan 1 of 2 bedden of 1 dubbelbed (echtparen etc). Heb je een kamer voor jezelf dan staat er 1 bed, een kast (hang/leg), een nachtkastje, minibar en verlichting. Op de kamer zelf is geen TV, wel Wifi.

Eten en Drinken

Hoe zijn de maaltijden geregeld?

Tijdens je vakantie starten we, doorgaans om 8.15 uur, met een goed ontbijt. De lunch zal op sommige dagen door ons geregeld worden, maar veelal zal tijdens het ontbijt door eenieder een lunchpakket worden klaargemaakt. Het diner wordt elke dag vers bereid en varieert dagelijks.

Zijn vegetarische of vegan maaltijden mogelijk?

Ja hoor, dit is mogelijk, hoewel echt 'vegan' wel even wat overleg vereist. Geef dit sowieso door. Vegetarisch komt veel voor en is geen probleem. Bepaalde allergiën (bijv. glutenvrij) is meestal ook geen probleem, maar geef het vooraf door.

Wordt er 'alcohol' geschonken?

In principe kun je elke drankje krijgen in onze bar, of ze staan al in de minibar. Wij hebben diverse biersoorten (gewoon, witbier, alcoholvrij, radler, bruin) en 3 goede wijnen, droog wit, rood en rosé. Wil je nog wat sterkers dan kan dat ook.

Algemeen

Welke taal spreken ze in Hongarije?

Hongaars. Dit is voor ons een vrij moeilijke taal daar deze niet lijkt op bijvoorbeeld Engels, Duits of Frans. Het is een Finoegrische taalsoort die alleen wordt gesproken in Finland en Hongarije. De ouderen spreken wat Duits en jongelui vaak Engels.

Kun je met Euro's betalen?

In principe kan dat, maar is niet aan te raden. Hongarije heeft de Forint (HUF of Ft.) als betaalmiddel. In de meeste winkels, supermarkten, restaurants e.d. kun je gewoon pinnen met je bankpas. Pinautomaten zijn er ook voldoende.

Is Hongarije een gevaarlijk land?

Hongarije is absoluut geen gevaarlijk land. Sterker, het criminaliteitscijfer ligt lager dan in Nederland of België, dus maak je hier geen zorgen over.

Zijn de stopcontacten hetzelfde?

Ja, de electriciteit en stopcontacten zijn in Hongarije precies zo als in Nederland of België. je hoeft dus geen 'wereld-stekker' of verloopsnoeren mee te nemen. het voltage is 230V, 50Hz.

Kan ik het water uit de kraan drinken?

Ja, dat kan tegenwoordig zonder problemen. Over het algemeen is het water vrij hard (kalkhoudend) en er wordt een kleine hoeveelheid chloor toegevoegd (net zo als in Nederland eigenlijk).

Staat je vraag er niet bij? Stuur een berichtje of chat.